Miegamojo baldai iš medžio masyvo: kokį medį rinktis?

Natūralaus medžio miegamojo baldų pasirinkimas – populiarėjanti tendencija tarp vartotojų. Miegamojo baldai gali būti pagaminti iš skirtingų medžių medienos: pušies, eglės, maumedžio, kedro, kukmedžio, ąžuolo, beržo, uosio ir kt. Daugumai žmonių, apsisprendusių įsigyti miegamojo baldus iš natūralaus medžio masyvo, kyla klausimai: kokio medžio mediena būtų tinkamiausia, pagal kokius parametrus rinktis?

Natūralaus medžio miegamojo baldai Lietuvoje dažniausiai yra gaminami iš pušies, eglės, ąžuolo, alksnio, beržo, uosio, klevo. Kiekvienas šių medžių pasižymi skirtingomis savybėmis.

Natūralaus medžio masyvo baldų mediena yra vertinama pagal spalvą, faktūrą ir tankį, energetines savybes. Medžio tankis yra apibrėžiamas pagal tokius kriterijus kaip ilgaamžiškumas, matmenys, atsparumas dėvėjimui ir gali būti:

  • minkštas medis (iki 540 kg./mᵌ), tai būtų tokie medžiai kaip pušis, eglė, alksnis, liepa;
  • kietas medis (550 – 740 kg./mᵌ), tai būtų tokie medžiai kaip beržas, ąžuolas, klevas, uosis;
  • labai kietas medis, pastarojo populiariausias atstovas – geležinis beržas.

Mediniai miegamojo baldai dažnai gaminami iš pušies ir eglės medžio masyvo. Spygliuočių, pušies ir eglės medžio mediena, yra vertinami dėl gausių teigiamų savybių:

  • atsparumas purvui, drėgmei ir temperatūrų pokyčiams;
  • medienoje gausu eterinių aliejų, ji skleidžia malonų kvapą, yra manoma, kad baldai iš pušies ir eglės turi gydomųjų savybių;
  • graži – šviesiai auksinė spalva, kurianti jaukumą ir atmosferą ramiam, šiltam bendravimui;
  • ilgaamžiškumas ir patvarumas;
  • pušis ir eglė yra pigiausios natūralaus medžio medienos.

Didžiausias pušies ir eglės medienos minusas – lengva subraižyti. Svarbu paminėti, kad medžio minkštumas ir subraižymų grėsmė yra aktuali stalviršiams, bet ne visam baldui. Pavyzdžiui, lovos stiprumui medžio minkštumas nelabai turi įtakos, nes pastarąjį lemia lovos konstrukcija, matmenys – kokio storumo medis yra naudojamas gamybai ir pan. Pušies ir eglės medžio masyvo miegamojo baldai yra populiarūs ir labai perkami.

Dvidešimt metų baldų gamybos praktiką turintys NATURBALDAI teigia, kad kiekvienas gamintojas pasirenka tik kelias medienos rūšis baldų gamybai, nes kuo daugiau medienos rūšių naudojama gamyboje, tuo labiau ji išsiplečia ir tampa nerentabili.

NATURBALDAI pateikia argumentus kodėl pasirinko eglės, o ne pušies, medžio masyvą baldų gamybai ir atskleidžia įdomius faktus kodėl baldai iš eglės masyvo gaunasi gražesni:

  • užsienyje baldai iš eglės medžio masyvo yra labiau vertinami nei baldai iš pušies masyvo;
  • eglės šakutės yra apvalesnės ir gražesnės formos nei pušies, jos yra kakavinės spalvos;
  • skirtingai nei pušies medienoje, eglėje nėra juodų sakų;
  • balinant eglinius baldus jų šakutės laikui bėgant nepagelsta, išlieka gražios kakavinės spalvos, o pušinių baldų šakos ilgainiui gelsta;
  • natūrali eglės mediena visada išlaiko gražų sodrų auksinį atspalvį, o pušies mediena vietomis gali būti ne tik gelsva, bet turėti ir melsvų ar raudonų ruožų.

Alksnio medžio masyvo privalumai:

  • lengvas ir patvarus medis;
  • mediena atspari drėgmei;
  • ilgaamžiškumas.

Mediniai miegamojo baldai iš beržo masyvo vertinami dėl teigiamo energetinio poveikio. Yra manoma, kad beržo mediena:

  • neutralizuoja nuovargį ir stresą;
  • yra gėrio simbolis – skleidžia gerą energiją.

Mediniai miegamojo baldai iš beržo yra ilgaamžiai ir patvarūs. Beržas yra jautrus drėgmei, bet skirtingai nei spygliuočių mediena šio augalo medis yra kietas, atsparus smūgiams ir subraižymams, tad idealiai tinka miegamojo, svetainės bei vaikų kambario baldų gamybai.

Mediniai miegamojo baldai iš ąžuolo masyvo žmonių yra labai vertinami. Manoma, kad ąžuolas – gyvybingumo simbolis, kad šio medžio baldai teikia energijos, ąžuolo dėka žmogus įgauna jėgų antplūdį. Ąžuolinių baldų ypatumai:

  • puikus estetinis vaizdas;
  • ilgaamžiškumas ir patvarumas;
  • ąžuoliniai baldai – tai respektabilumo ženklas.

Ąžuolo paviršių patartina padengti skaidriu laku, nes šis medis yra pažeidžiamas augalinių aliejų. Jeigu augaliniai aliejai patenka ant ąžuolo medienos, tai atsiranda vaizdą gadinančios dėmės. Reikia įsivertinti ir tai, kad bėgant laikui ąžuolas tamsėja. Mediniai ąžuolo baldai sunkūs ir masyvūs, jų tekstūra ir bendras medžio braižas yra žymiai sunkesni, lyginant su baldais iš eglės ar beržo masyvo. Interjero specialistai teigia, kad ąžuoliniai miegamojo baldai tinka erdvioms miegamųjų patalpoms, o mažiems butų kambariukams šios medienos baldai nėra tinkami. Ąžuolas labiausiai tinkamas gaminti virtuvės ir lauko baldus, pavyzdžiui, stalus, kėdes ir pan.

Mediniai miegamojo baldai iš uosio masyvo. Įdomus faktas apie uosio medieną – tai patvaresnis ir stipresnis medis už ąžuolą. Uosio mediena nereaguoja į drėgmės kaitą ar temperatūros svyravimus, miegamojo baldai iš uosio medžio masyvo yra atsparūs aplinkai, ilgaamžiai ir patvarūs.

Mediniai miegamojo baldai iš klevo masyvo. Klevo mediena yra viena brangiausių, naudojama prabangių baldų gamyboje. Šio medžio masyvo baldai, kaip kad teigia baldininkai, trūkumų beveik neturi. Klevas yra vertinamas kaip stiprumo ir pusiausvyros medis, suteikiantis žmogui ramybę ir pasitikėjimą.

Palikite atsiliepimą