Santechnikos darbų specifika

Nuosavo būsto turėjimas kiekvienam lietuviui yra nekvestionuojamas ir itin svarbus tikslas. Remiantis pasauline statistika, lietuviai Europoje yra kone labiausiai propaguojantys turtinę nuosavybę, dėl ko nuomos kultūra mūsų šalyje nėra taip išvysta, kaip pavyzdžiui, Danijoje. Iš kartų į kartas perduodami butai, namai ir atrodo, kad ši tendencija kaip tik stiprėja, ekonomikai bėgėjantis teigiama kryptimi. Nors butai yra ekonomiškai dažniau pasirenkamas variantas, kiekvienas tautietis tikrai apsvarsto galimybę statytis savo namą. Negana to, bent du iš trijų pasiryžta jį statyti patys. Taigi, nuo ko pradėti?

SantechnikaiNamo statyba iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti gana nesudėtingas ir tik bazinių žinių reikalaujantis procesas. Visgi, kaip rodo pasikartojantys atvejai, itin dažnai pervertinamos savo techninės žinios, neteisingai sudaroma statybos sąmata arba pasirenkami neteisingi statybiniai sprendimai, kas veda prie turto likvidumo mažėjimo arba projekto neužbaigimo. Esminis namo statybos procesas – planavimas ir teisingi sprendimai pradžioje. Priklausomai nuo to, kokį sklypą pasirinksite, turi priklausyti ir namo tipas bei naudojamų sprendimų kaina bei ekonomiškumas. Taigi, nuspręskite, kokio dydžio namo norite, kokia stogo konstrukcija Jums atrodo tinkamiausia. Tik tada pradėkite mąstyti apie sklypo pirkimą – namo kvadratūra ir arai kieme privalo tiesiogiai koreliuoti. Pigiame sklype prastame rajone net ir brangiomis medžiagomis statytas namas ilgainiui praras savo paklausą rinkoje ir galiausiai tokį statinį parduosite už gerokai mažesnę kainą nei investavote pradžioje. Taigi, kai turite pasirinkę namo tipą, sklypą ir esate pasirengę projektą, sekantis itin svarbus etapas – šildymo sprendimo pasirinkimas. Turite apsispręsti, kokį šildymą naudosite, nes nuo to priklausys ir blokelių tipas (o gal pasirinkote medinį – karkasinį namą?), grindys, langai ir kiti namo parametrai. Skirtingi šildymo būdai tampa populiarūs skirtingais istoriniais etapais – prieš 15 metų populiariausi buvo dujinio šildymo namai, o šiai dienai dominuoja geoterminis šildymas. Jeigu pasirinkote namą šildyti per grindis, turėsite daug privalumų, kaip tolygiai pasiskirsčiusi po patalpas šiluma, sveiko drėgnumo aplinka ir malonus šilumos pojūtis. Visgi, teisingai įrengti tokį šildymą nėra lengva. Kompanija, kurios pagrindinė veikla – santechnikos darbai Klaipėdoje, sako, kad beveik trečdalis grindinio šildymo sprendimų būna įrengti neteisingai. Jeigu namo konstrukcijas, apdailą ir, galbūt, elektrą ir gali įsirengti patys gyventojai, rekomenduoja santechnikos darbus palikti profesionalams. Šiuo statybų metu sutaupyti keli šimtai eurų gali išaugti į remonto ar šildymo kaštus, kurie taps ekonomiškai nenaudingi jau pirmais metais.

Šalia to, kas matoma vizualiai, Jūsų sklype ypatingai svarbūs ir komunaliniai tinklai. Neapsigaukite – dalis sklypų yra parduodi be inžinerinių tinklų įvadų ir juos įvesti kainuos papildomas išlaidas. Pavyzdžiui, vandentiekio tinklai seniau keldavo problemų gyventojams atokesnėse vietose – tekdavo naudoti sudėtingas sistemas su energetiškaineefektyviais siurbliais, tačiau šiai dienai, tobulėjant technologijoms, šiuos tinklus galima įrengti beveik bet kur. Svarbu, kad numatytumėte savo poreikį ir netaupytumėte pirmomis statybų akimirkomis, kai paslėpti darbai, atrodo,siurbte siurbia pinigus, kuriuos mieliau investuotumėte į interjerą. Nepamirškite, kad namas – ilgalaikis turtas, kuris tikrąją vertę įgauna per metus. Daugelis besistatančių namus, pirmaisiais statybų metais uždirba statistiškai reikšmingai mažiau negu praėjus 10 ar daugiau metų. Taigi, taupydami savo laiką ir ateities pinigus, geriau investuokite tada, kada darbai kainuos mažiausiai ir bus atliekami lengviausiai. Paskutinė klaida, kurią daro lietuviai – neįvertina savo laiko vertės. Ypač daug statybos industrijoje dirbančių specialistų pasirenka daryti pertrauką karjeroje, kad patys pasistatytų namą – tarsi taip pigiau. Tačiau tikrai įvertinkite, kiek kainuoja Jūsų darbo valandą ir Jūsų asmeninio gyvenimo valanda – galbūt efektyviau skirti kelias papildomas valandas darbe viršvalandžiams ir pasididinti atlyginimą arba laiką praleisti su šeima? Net keturi iš penkių namų savininkų sutinka, kad pirkimo arba statybos metu pervertinimo namo reikšmę ir grįžę laiku atgal tam skirtų mažiau dėmesio.

Palikite atsiliepimą